Újabb sörrel bővült az iható sörök palettája: ausztrál kutatók kifejlesztették a világ első gluténmentes árpa sörét, gondolva azokra, akiknek a gyomra nem bírja a hagyományos sör elfogyasztását.
Mi mindig is hangsúlyoztuk, hogy a sör egészséges és ezt most egy újabb hír támasztja alá: megjelent a világ első gluténmentes söre, ami először németországi szupermarketekben lett kapható az ausztrálokkal együttműködő Radeberger sőrgyár forgalmazásában. Így a Radeberger lett az első olyan cégek agyike, aki teljesen gluténmentes sört gyárthat és forgalmazhat.
De hogyan is lesz az árpából - a glutént tartalmazó árpából - végül gluténmentes sör?
A hagyományos növénynemesítési módszereket felhasználva a CSIRO kutatói kifejlesztettek egy Kebari névre keresztelt árpát, ami minimális glutént ugyan tartalmaz, de 10 ezerszer kevesebbet, mint egy hagyományos gabona.
A gluténmentes sör megalkotásával a gluténmentes termékek piaca tovább nőhet: az előrejelzések szerint 2020-ig évi több mint 10 százalékkal bővülhet.
A már így is nagy népszerűsgnek örvendő Kebari árpa feltalálói remélik, hogy hamarosan egyre több és több boltban lesz elérhető a gluténmentes sör világszerte.
Nektek van olyan ismerősötök, akinek szívesen vennétek gluténmentes sört, hogy ne nélkülözzön tovább? :)
Forrás:
http://www.huffingtonpost.com.au/2016/04/14/the-worlds-first-gluten-free-barley-beer-will-appear-in-german/