Általában a szőlő feldolgozásának terméke a bor. De persze olykor-olykor ennek a folyamatnak a vége egy jó szőlő sör. Lássuk, milyen is egy ilyen sörkülönlegesség.
Nem meglepő, hogy mind a sör, mint a bor ennyire népszerű lett az évszázadok során. Belgiumban viszont az pár évszázada gondoltak egy nagyot és egyre több gyümölcs sört készítettek. Ennek ellenére a szőlőt még ők sem használták gyakran söralapanyagként. Az első szőlősör, ami nagy népszerűségnek örvendett, az a Druivenbier volt. Manapság ha nem is széles körben, de mint érdekes sörkülönlegesség elterjedt.
Az egyik ilyen szőlő sör a Dogfish Head – Midas Touch nevű söre. Ez Midasz király sírboltjából származó cserépedényben talált recept alapján készül. Minden összetevők, a legfőbb a fehér muskotályszőlő, méz és sáfrány, mind megmutatja magát a sörben.
A sör maga 9%-os, ami, már ha nagyon túlzásokba akarunk esni, megfelel egy gyengébb bor erejének. Az íze a belga stílust tükrözi. Édes, de nem túlzottan, érezhető benn a méz aromája is, fűszeres. Gyümölcsös aromák, gyümölcsös illat – a szőlő mellett a barack, és kicsit a narancs jelenik meg utóízként. A belga sörökhöz képest viszont meglepően világos, szőke színű. Ez szintén egy hasonlóság a borhoz képest. És pont kellemesen szénsavas.
A belgák mellett, sőt előtt, Amerikában készítik a legtöbb fajta szőlősört. Hát igen, a jenkik minden különlegességre, ami kicsit is jó és alkohol van benne, kaphatóak. A leghíresebb talán, aki szőlősört készít az USA-ban, az a Long Shot nevű cég.
Összességében mindenképp azt gondolom, hogy a szőlő sörök igazából teljesen boros karakterű, csúnya szóval mondva „üdítőitalok”.
De mindenképp színesítik a különleges gyümölcs sörök széles palettáját. Szó szerint színes, hiszen nem csak fehér szőlőkből készítenek sört….
Azért mindenképp érdekes és finom, nem?