Minden, ami sör

Hirdetés

Szerzők

Hirdetés

KÖVESS MINKET!

Facebookon:

Instagramon:

follow-us-on-instagram-png-03047.png

Írj nekünk!

sorkedvelo|kukac|gmail.com

Scanneld be és írj nekünk Facebookon!

messenger_code_244654552056.png

Friss topikok

Amikről írunk

& (1) 2009 (1) 2011 (1) a (2) afrika (1) ale (8) alkoholizmus (1) amerikai foci (1) amstel (1) andorra sör (1) antarktisz (1) armageddon (1) ászok (1) atompingvin (1) az (1) a legszebb sörök (1) a világ legerősebb söre (1) baksör (1) banánsör (3) becks (2) beck capcam (1) beer (118) beerpong (1) belga (2) bibere (1) bier (1) bilk (1) bio (1) bizarr (2) bor (1) braumanufaktur (1) brewdog (3) brewmeister (1) bud (2) budweiser (2) bud light (3) burger (1) bush (1) búza (2) búzasör (1) capcam (1) carlsberg (1) carolina (1) celebrator (1) cerveza (1) chelada (1) chili (3) chilisör (1) chili beer (1) chocalate (1) ciroksör (1) citromfutár (1) citromos (1) citrus (1) civetmacska (1) claus (1) coffee (1) cola (1) család (1) cseh (1) csipős (1) csípős paprika (1) csoki (4) dark (2) denver (1) design (2) desszertsör (1) diesel (1) dog (2) dreher (2) duff (1) duffbeer (1) duplabaksör (1) egészség (4) egészséges sör (1) egynap (1) egzotikus (1) ellen (1) end (1) epint (1) érdekes (6) érdekesség (18) érdeksség (1) erős (3) eső (1) eső sör (1) evolúció (1) extrém (8) facebook (1) fehér sör (1) felhívás (2) felsőerjesztésű sör (1) fish (1) flying (3) foci (1) foci eb (1) foci eb 2016 (1) foglalkoztatottság (1) forró.sör (1) foster (1) fucking (1) gandhibot (1) generátor (1) gluténmentes (1) gluténmentes sör (1) gösser (1) grenada sör (1) guillotine (1) guinness (3) gyümölcs.sör (1) gyümölcssör (4) habanero (1) habanero sör (1) hal (1) hanginfrank (1) happyending (1) harcászati (1) házi sörfőzés (1) heineken (4) hell (1) hellókarácsony (2) hirdetés (1) hírek (1) híres emberek a sörröl (1) history (1) holdpor (1) holdsör (1) hülyeség (1) húsvét (1) húsvéti sör (1) idióta sörtörvény (1) ima a sörhöz (1) imperial (1) iphone (1) ipint (1) istenek (1) jalapeno (1) jalapeno sör (1) jamaica (1) jegéből (1) jelentés (1) jézus (1) kakaó (1) karácsonyi sör (1) karib (1) katolikus (1) kávé (2) Kebari árpa (1) keress minket! (1) kézműves sör (1) kézműves sör névgenerátor (1) kiegészítő (2) king (1) klasszikusok (1) kocsma (2) koktél (1) költészet napja (1) komló (1) könnyed (1) koponya (1) köszi (1) krait (1) különdíj (1) különleges (3) különleges sör (3) kupakkamera (1) kutya (1) kutyasör (1) kütyü (2) kwispelbier (1) la (1) ladragonne (1) lager (2) lammsbrau (1) leffe (1) legdrágább (4) legelső (2) legerősebb (5) legjobb (3) legkisebb (1) legnagyobb (1) legszebb (2) lengyel (1) liechtenstein sör (1) liga (1) light (1) logo (1) lord (1) luxemburg sör (1) magyar (3) magyarország (2) magyar kézműves sör (1) mamma (1) másnaposság (1) mcdonalds (1) médiaajánlat (1) mexikó (1) mia (1) mikulás (2) miller (3) msp (1) múlt (1) münchen (1) mutli tap (1) na (1) nepbetegseg (1) név (2) nfl (1) (3) no.1 (1) női sör (1) nők (1) nova prompt (1) nyár (1) oatmaha (1) obama (1) of (1) okos söröskorsó (1) oktoberfest (2) osztriga (1) pale (2) paradicsom (1) pezsgő (1) pilsner (2) piros (1) pivo (136) pivoblog (33) pivoblog médiaajánlat (1) pizza (2) pokol (1) porter (2) prestige (1) pulse (1) reklám (9) reklámfail (1) reklámja (1) rekord (3) reloaded (1) repülő (1) rózsaszín (1) samichlaus (1) santa (1) san marino sör (1) sátán (1) satan red (1) shock top (1) simpson (1) snake venom (1) soproni (1) sör (139) sör.reklám (1) sörajánló (8) sörblog (16) sördal (1) söre (4) sörei (2) sörfogyasztás (2) sörfőzés (1) sörfürdő (1) sörfutár (1) sörgyáralapítók (1) sorkedvelo (1) sörkönyvtár (1) sörkóstolás (2) sörkutatás (1) sörlekvár (1) sörmárka (1) sörmítosz (1) sörnév (2) sörnyitó (1) söröskorsó (1) söröskupak (1) sörösüveg (2) sörös közmondások (1) sörpárt (1) sörpiac (1) sörreklám (2) sörreklámja (1) sörreklámok (1) sörrekord (1) sörtermelés (1) sörtörténelem (1) sörtörvény (1) sörturizmus (1) sör a világ legkisebb országaiból (1) sör a zenében (1) sör reklám (2) sör tanulmány (1) sör vagy tej (1) space beer (1) st.kitts&nevis sör (1) star (1) stout (7) superbowl (3) sütisör (1) szaké (1) szavazás (3) szilveszter (1) szín (2) szokások (1) szőlősör (1) szponzor (1) taxi (1) taxi sör (1) tejes sör (2) téli (1) tények (1) tévhitek (1) the (1) thekronik (1) tomato (1) történelem (1) törvény (1) trappista (1) trendi (2) trónok harca (1) trooper (1) tv (1) uber (1) üdítő (1) ufo (1) új dizájn (1) új zéland (1) undorító (1) ünnep (2) űrhajózás (1) űrhajózás napja (1) űrsör (1) valar morghulis (1) valentin nap (2) vastrón (1) vatikán sör (1) védőszentek (1) vicces (2) világ (14) világos (1) világ legjobb sörei (1) vintage (3) vs. (1) wars (1) weihnachtsbier (1) weizenbier (1) wellnes (1) williamswarn (1)

04.02

A leghíresebb sörmítoszok

Címkék: sör érdekesség beer tévhitek pivo pivoblog sörmítosz

Melyik a jobb: az üveges vagy a dobozos sör? Egyáltalán mi a különbség? Vagy hisztek azoknak, akik szerint a bor egészségesebb, mint a sör? És az igaz, hogy a sör hizlal? A leghíresebb sörmítoszok nyomában jártunk!

sormitoszok_1.jpg

Összeszedtük a leghíresebb mítoszokat, örök dilemmákat, most pedig kiderül, mi az igazság!

#1 Mítosz: A sör akkor a legjobb, ha a lehető leghidegebben szolgáljuk fel

Sokszor ha sörreklámot látunk, mindig jéghidegnek, már-már fagyottnak mutatják a söröket, a sörösüvegeket. Azonban ha alig pár fokosra hűtött sört kóstolnánk, nem éreznénk annak minden aromáját, ezért a szakértők azt javasolják, hogy 7-10 fokos hőmérsékletű sört fogyasszunk a teljes ízélmény érdekében. 

sorhideg.jpg

#2 Mítosz: Az üveges sör jobb, mint a dobozos sör

Két fő aggodalomra okot adó tényt vet fel fel az, hogy a sört üvegekbe palackozzák: az oxigén és a fény. Tudni illik a tudósok is egyetértenek abban, hogy pont emiatt a két tény miatt nem tökéletesek: idővel ugyanis az oxigén kiszökik a kupak alól, így annak az íze egyre inkább olyan lehet mint egy kartonnak, a fény pedig áttör az üvegen át, így egy idő után a sör kissé büdössé válhat emiatt.

A szakértők szerint tehát a legrosszabb palackok azok, amik tiszta üvegből készülnek és lecsavarható kupakosan készülnek (mint általában a sörök nagy része). 

uvegesdobozossor.jpg

#3 Mítosz: A bor egészségesebb mint a sör

Ha arról van szó, hogy a bor mennyire egészséges, akkor legfőképp konkrétan az egyik összetevőjére gondolnak legtöbben: egy "resveretrol" nevű molekulára. Ez a molekula pedig nagyon divatos és felkapott mostanában, amikor az egészség összetevőiről van szó. Valójában, ha összehasonlítjuk, a sör hasonló részecskéi is ugyanolyan hatásosak, mint a boré. 

Sőt, ahogy mi is írtunk korábban a sör jótékony hatásairól, úgy a szakértők is kiemelik a sör több meglepő jótékony hatását. Például az antioxidánsok területén, amik a konkrétan a zsír oxidációját serkentik - ebben a sör simán veri a bort. 

beerwine.jpg

#4 Mítosz: A sörtől sörhasunk lesz

Kikérjük magunknak! Úgy tűnik, hogy aki megalkotta a "sörhas" kifejezést, valójában nagyon utálhatta a sört. A sörben lévő kalóriák valójában semmivel nem növelik jobban az elhízást, mint bármilyen más ételben lévő kalóriák. 

Sőt, a sör kalóriatartalma kisebb, mint az azonos mennyiségű almaléé. A különbség az, hogy a sör kalóriái nem okoznak teltségérzést, ezért könnyebben eszünk hozzá kiadós ételeket. 

sorhas.jpg

#5 Mítosz: Ha melegen vesszük a sört, akkor melegen is kell tárolni

Az oxidácó (az oxigén és a sör közötti lassú reakció) a friss aromák legnagyobb ellensége. Ez a folyamat tulajdonképpen már akkor elkezdődik, amikor a sör elhagyja a gyárat. A melegtől pedig gyorsul az oxidáció folyamata. Így ahogy megvesszük a sört, egyből hűtsük is!

De akkor miért tárolják egyáltalán a sört melegen, nem hűtve a boltokban? Ennek praktikus oka van: nincs elég helyük erre a célra. Egyébként ideális körülmények között 0-4 fok között javasolt a sör tárolása.

sormeleg.jpg

#6 Mítosz: A sör boldoggá tesz

Ezzel aztán nem vitatkozunk, sőt, van aki ezt megcáfolná? Az amerikai kutatók kimutatták, hogy a sör fogyasztása közben fellépő boldogságérzet nem a sör alkoholtartalmától, hanem az ízétől függ. Egyetlen korty elfogyasztása az alanyokban elemelte a dopamin kiválasztását az agy jutalmazási központjában. Ez játszik szerepet a függősék kialakulásában is, szóval csak óvatosan! 

sorboldogsag.jpg

Ti milyen mítoszokat, tévhiteket ismertek még?

Forrás:

http://www.menshealth.com/guy-wisdom/beer-myths-busted
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/sorrel_kapcsolatos_tevhitek_miert_tesz_boldogga/20140424160905

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pivo.blog.hu/api/trackback/id/tr48552696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

studkell 2016.04.03. 16:26:44

posztolónak: a "tudniillik" egy szó. Amúgy végre egy blogger, akinek jó a helyesírása (értsd: tud magyarul írni).

d.j 2016.04.03. 18:25:20

A sörhas részt gondold át újra. Gondoljon minden sörivó abba, hogy egy-egy görbe estén mennyi sört gurít le. Ha lecsúszik mondjuk 5-6 üveg, az 2,5 liter sör. Annak a kalóriatartalma már egy egész 32 cm-es pizzáéval vetekszik. És ez csak az este. Vannak kis hazánkban igen sokan akik ennyi sört vagy ennek a többszörösét elfogyasztják minden nap. A sörhas nem legenda hanem elhízás a sörtől.

2016.04.03. 19:26:52

@d.j: igen, de az a kalóriamennyiség, ami 2.5 liter sörben van, az sokkal koncentráltabban van mondjuk a pizzában, kenyérben, burgonyában. Én egy 32 centis pizzát bepuszilok rövid idő alatt (egy vacsora), bár a vége esetleg már nehezebben csúszik le, de elfogy. 5-6 üveg sört meg egy egész esti buli alkalmával, lassan, sok szünettel, pisiléssel gyűrök le. És másnap a pizza (vagy más kaja) nem okoz gondot, de a sörtől azért kapok egy fejfájást. Szóval 32 centis pizzát naponta tudnék vacsorára enni, 2.5 liter sört meg nem. 2.5 liter az hatalmas űrtartalom, az átlag gyomor talán 1.5 literes, efölött töltve kihányja az ember. Sokkal kisebb a kalóriasűrűség a sörben, mint mondjuk a kenyérben, nehezebb sörből annyi inni, hogy hízz, mint szilárd ételekből.

Grgabácsi 2016.04.03. 19:30:58

Hát akkor ennek örömére legurítok egy üveg Sachsenschlössert.

Carradine a gardróbszekrényben 2016.04.03. 19:32:23

Ezt írod:

"és lecsavarható kupakosan készülnek (mint általában a sörök nagy része)."

Én azt kérdezem: Hülye vagy??? Lámpással kell keresni az ilyen sört a boltokban! Talán a Miller, meg egy-két másik ritkán előforduló amcsi sör ilyen, az összes többi koronazáras, amihez nyitó kell!

qtyuly 2016.04.03. 19:32:24

A doboz és a palack között nem csak az a különbség, hogy mennyire engedik át a fényt és a gázokat, hanem van eltérés az elkészítés módjában is! A dobozos söröket pillanatpasztőrözéssel tartósítják, amikor csak pár másodpercig hevítik fel az eljáráshoz szükséges hőfokra, míg az üveges söröket "rendesen", akár percekig is főzik (jellemzően alagútpasztőröző berendezéssel).

2016.04.03. 19:33:03

A 6. ponthoz: igen, az íze a döntő. Én nem is szeretem a magas, 10% körüli alkoholtartalmú söröket emiatt. Pl a porter meg különböző fekete söröket. Túlságosan nyomul az alkohol.
5-5.5%-nál jó az összhang. De a nagyon gyenge sörök se jók, vízízűek, se alkohol se zamat nincs bennük.

Még egy tévhit: azonos márkájú sörök ugyanolyanok, függetlenül attól, hogy hol készülnek. Sajnos nem. Egy cseh sör márka cseh és egy magyarországi gyárából kikerülő sörök nagyon nincsenek egy szinten.

qtyuly 2016.04.03. 19:33:49

@Carradine a gardróbszekrényben: Igaz, erre is ki akartam térni, de elfelejtettem :)

@qtyuly: És a lényeg kimaradt: az eltérő gyártási eljárás miatt valóban másmilyen a két sör íze!

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2016.04.03. 19:43:57

@Carradine a gardróbszekrényben:

Valami ámerikai blogról lopott, ott a virsliujjúaknak csak csavaros sör van.

Moin Moin 2016.04.03. 19:45:17

Bier her, Bier her, oder ich fall um, juchhe!

"Bier her, Bier her, oder ich fall um!
Soll das Bier im Keller liegen
Und ich hier die Ohnmacht kriegen?
Bier her, Bier her, oder ich fall um!

Bier her, Bier her, oder ich fall um, juchhe!
Bier her, Bier her, oder ich fall um!
Wenn ich nicht gleich Bier bekumm,
Schmeiß ich die ganze Kneipe um! Drum:
Bier her, Bier her, oder ich fall um!"

(www.youtube.com/watch?v=qJZm3ynQeuc )

ze11 2016.04.03. 19:50:02

@karandash: Sörtől nem kapsz másnapos fejfájást. Amire te gondolsz, az a sörnek nevezett, gyakran kukoricagrízzel olcsósított moslék.

@Carradine a gardróbszekrényben: magyarhonban valóban minimális a lecsavarható kupakos sör (anno a Lidl-ben a Perlenbacher is ilyen volt), de a bejegyzésben ugyan nem említett/nem hivatkozott eredeti forrásmunka honában meg vélhetően azok vannak többségben...

Carradine a gardróbszekrényben 2016.04.03. 19:55:08

@Pollen: Ja, értem. Csak ez sehol sem derül ki a cikkből. Úgy már érthetővé válik. De ha nem írják sehol a cikkben, hogy USA, akkor az ember hajlamos szűkebb kis háza tájára gondolni. Itt, Magyarhonban viszont ritka a csavaros söröskupak, mint a fehér Zorró.

:-)

Kegyetlen 2016.04.03. 20:04:47

Azert ne feledjuk, a dobozos sor aluminiumban tarolodik. Az meg nem az orokelet zaloga.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2016.04.03. 20:07:11

@Carradine a gardróbszekrényben: Ja, a zindexszes lopós csíra bloggereknél a forrás belinkelése szinte mindig lemarad.

igazi hős 2016.04.03. 20:15:36

@karandash: Annyit azért tegyünk hozzá, hogy amikor jóllaksz (bevittél 1000-1500 kcalt), eltelsz, kaját már nem kívánsz (esetleg egy kis csoki, csipsz), de 1-2 sör simán lemegy. És ez az a plusz, amit már tényleg nem kéne.

igazi hős 2016.04.03. 20:21:43

@qtyuly: Mintha a széndioxid tartalom is jelentősen eltérne ugyanannak a sörnek a csapolt-üveges-dobozos változata között.

Phteven 2016.04.03. 21:07:39

A dobozos sör dobozának a belsejét szokták valami anyaggal kezelni, ami elválasztja az alut a sörtől. Én nem szeretem a dobozos sört, ha lehet választani, akkor üvegeset, vagy csapoltat fogyasztok.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.04.03. 22:15:27

A saját jéghideg házipálinkát kínálók is csak így próbálják leplezni, hogy rossz az íze :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.04.03. 22:17:45

@Phteven: Egy ki műanyagot raknak a doboz szájához, hogy ne érezz fémes mellékízt.

@ze11: Próbálj ki ázsiai söröket és megtudod, hogy milyen sörtől fejfájást kapni :)

asdfrew 2016.04.03. 22:31:00

Láttatok már itthon Frankenheimer márkájú, alt típusú sört? Vagy egyáltalán lehet itthon kapni alt sört? Köszi.

ze11 2016.04.03. 23:13:26

@Étteremkritikus: Sör, vagy sörnek nevezett folyadék? Nagyon nem mindegy... Az előbbi arról ismerhető meg, hogy az első kortytól az utolsóig _finom_, és nem leszel tőle másnapos.

Itthon nagy tételben pl. nem nagyon tudnak ilyet gyártani - hogy az ázsiai árpalevek milyenek, nos, arra egyelőre nem vagyok kíváncsi - jelenleg a belgákat érintő hiányosságaimat próbálom csökkenteni :-)

pereszke 2016.04.04. 01:23:23

A legtöbb sör büdös és leginkább keserű hányás ize van, csodálom azokat akik renszeresen meg tudnak bírkózni az undorral, és literszám isszák. Szerintem mítosz, hogy a sörnek jó "íze" lenne.

Ejkekjetter 2016.04.04. 02:34:51

@pereszke: Szerintem neked a mythbustersben a helyed, olyan jól helyretetted ezt a kérdést!

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2016.04.04. 07:38:32

@Étteremkritikus: "Próbálj ki ázsiai söröket és megtudod, hogy milyen sörtől fejfájást kapni :)"

Ázsiában jó sörök vannak, jobbak mint a hazai nagyüzemi sörök. Melyik ázsiai sörtől fájt a fejed?

gigabursch 2016.04.04. 07:51:44

1. Én a 10-15 °C közötti szeretem a legjobban. Utálom az agyonhűtöttet.
2. Az acél doboznak nem, de az aluminiumnak igenis van mellékíze
3. Tökmindegy. A mérték(letesség) a kérdés
4. Ez is csak az elfigyasztott mennyiségtől függ, ellenben a sörtől többet buborékozik hátul az ember.
5. Ezt még sose hallottam. Legjobb az olyan +- pincemeleg
6. Ez tény.

gigabursch 2016.04.04. 08:05:46

@Kegyetlen:
A csapolt sörök is álámínyiumhordókban közlekednek...

commando 2016.04.04. 08:14:22

@karandash: Sajnos ez így igaz. Volt szerencsém Koppenhágában eltölteni tíz napot, aztán mikor a barátommal megittuk az első korsó Tuborgot, összenéztünk és nem tudtuk, hogy mi mit iszunk Magyarországon Tuborgos üvegből!

pikírt ódamondó · http://kocsma.blog.hu 2016.04.04. 08:33:07

Jó fordításokra ebben a témában is szükség van, az újságírói munka erről is szól. A szöveg és képek forrásmegjelölése már kérdés, főleg ha az sajtóanyag vagy sok helyről összeollózott, no de a népszerű témaválasztások a cikk szerzőjét mindenképp dicsérik. Csak egy példa résztartalom ügyileg: www.brewreviewcrew.com/beer-myths/, de a kötekedőknek - ha valakinek tényleg nem mindegy - a fotók eredetijéhez (jó vicc, ha már sok száz helyen felhasználták) segítséget nyújt a Google képkeresője, amihez alkalmanként a szerző azt "eredetivé téve" egy képszerkesztővel látszólag hozzányúl: www.thesalubrity.com/its-time-to-try-people-are-you-in-alcohols-toxic-trap/
www.huffingtonpost.com/2012/06/06/canned-vs-bottled-beer_n_1575730.html

Fogást mindenen lehet találni, de egy hobbiból elkövetett blog esetében kérdés, mennyire fontos.

2016.04.04. 09:22:21

@Carradine a gardróbszekrényben: Úgy kellene átfogalmazni, hogy "A szakértők szerint tehát a legrosszabb palackok azok, amik tiszta üvegből készülnek és lecsavarható kupakosan készülnek (mintahogy ilyen palackokban tényleg a legrosszabb söröket árulják). "
Nagyüzemben, kategórián belül a Coronita-nál rosszabb sörnek csak a Heineken-t meg a Rolling Rockot tudnám felhozni. Átlátszó üvege csak az elsőnek van, de a többivel már találkoztam csavarosban itthon is.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.04.04. 13:28:46

@Pollen: Asahi, Kirin, Taj Mahal, Cobra. Vagyis elég soktól.

@ze11: A belga söröket én is szeretem, csak mostanában egyre többet kell válogatni, mert nagyon sokba raknak cukrot, karamellt, aromákat :(

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2016.04.04. 19:46:08

@Étteremkritikus: Ezek tipikusan egy itthoni indiai büfé és sushi bár választéka. Nem lehet, hogy a kajával volt a gond? Elég sokat járok Ázsiába, 7 ország sörét kóstoltam, többször is, nekem más a tapasztalatom. Egyébként Kínában szerettem meg a sört de a magyar nagyipari söröket nem tudom meginni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.04.04. 20:54:50

@Pollen: Sose ittam itthon ázsiai sört :) Eddig a Kingfisherre emlékszem kivételként, amitől nem fájt a fejem. Egyébként nem ázsiai sörrel sose volt ilyen problémám.

Carradine a gardróbszekrényben 2016.04.05. 23:33:36

@Equinoxe: Azt hiszem osszekeverted, hogy kinek kuldted a valaszod. En abba az altalanosan megfogalmazott mondatreszbe kotottem bele, hogy _itthon_ rohadtul nem igaz, hogy a legtobb sorosuveg lecsavarhato kupakos. De mar kitargyaltuk, hogy a cikkiro valszeg az USA-ra gondolt, csak nem irta bele a postba.
süti beállítások módosítása