Következő különlegességre sikerült ráakadnunk nem is oly rég: kávés sör. Egész pontosan a különleges nevű és üvegű Péché Mortel kávésörre. Hát, hasonlóan a csoki sörhöz, ez is elég ritka dolog, de hogy jó-e? Mindjárt kiderül.
Először is kicsit tudjunk meg többet arról, hogy hogy is kerül a kávé a sörbe?
A megpörkölt kávébabot és a természetes aromákat tartalmazó kemikáliákat először egy nagy hűtött tartályban tárolják, míg a szemekből ki nem sajtolják a kávé-olaját. A pörkölés után megmaradt szemeket porrá darálják, majd élesztőgombával és szacharózzal keverik össze, majd az így kapott anyagot 4 órán át erjesztik szigorúan 22 °C fok alatt, ugyanis ilyen hőmérsékleten még tudnak működni az élesztőgombák, viszont nem generálnak alkoholt.
Ezután összekeverik az aroma olajakkal és nitrogént fecskendeznek bele, így habosítva azt.
Ezután adhatnak még hozzá esetleg cukrokat, hogy azok segítsék megőrizni a kávé aromáját. A keserűséget pedig ezzel a hideg vizes eljárással csökkentik, így hozzáadva a sörhöz, nem keseríti tovább. Mert a sör és a kávé is keserű alapból, ugye.
Szóval így készülnek a kávésörök.
Milyen is az íze?
Sokak szerint olyan, mint egy espressonak, sőt talán jobb is. Egyáltalán nem keserű, ugyan nem is édes, pont mintha kávét innánk. Alkoholtartalmuk szerint átlagosak, 5 % körüliek. Tehát majdnem duplán feldobnak. Ezen sörfajták közül a legtöbb „Brawn Ale” típusú, ez viszonylag meglepő, hiszen általában a hasonló sörök (pl. csokis sör) Porter vagy Stout fajtájuak. De lejjebb találunk rá ellenpéldát is.
Szintén meglepett minket, hogy hány fajta kávés sör létezik a piacon. Hát rengeteg.
Ez az egész kávés sörös felhajtás egyébként nem divat Európában, így Magyarországon sem, talán Lengyelországban lehetett még kapni pár éve. Egyszer csak elterjed itthon is, veszteni nem vesztünk ezzel sem. Sőt.