Következő sörkülönlegességünk egyben egy kis tündérmese is – avagy kis német sör menni Amerika. A recept pedig: gyárts egy klasszikus doppelbockot, tegyél hozzá csipetnyi disznózsírt, kreálj neki egy jó cimkét, nevezd Celebratornak és vidd ki a jenkikhez.
A kis Aying falu Münchentől délkeletre található, és elsősorban sörfőzdéjének és az Inselkammer családnak köszönheti hírnevét. Ez a család nem csak ezt a sörfőzdét üzemelteti, hanem egyben egy néprajzi múzeumot is és két sörözőt is.
A céget 1878-ban alapította egy Johann Liebhard nevezetű derék német ember. A cég ma egy modern épületben található, ahol a múzeuma is helyet kap. A termékskála az idők során eléggé megváltozott, elsősorban búzasörökre és doppelbockra helyezik a hangsúlyt.
A cég termékei között találhatjuk meg a Kirta-Halbe-t, Ur-Weisse Dunkelt, Weizenbock-ot, és mai kedvencünket, a Celebratort is.
A Celebrator egy dobbelbock stílusú sör. Egyszerűen csak nagyon nagyon sötét barna, komplex pörkölt ízjegyekkel, nagyon testes és majdnem édes. És a lényeg most következik: egy csipetnyi disznózsír (!) is szerepel az összetevők között. Hát minimum furcsa… De persze ettől más ez a sör, mint a többi.
Ennek ellenére enyhén gyümölcsös illatvilággal rendelkezik, és enyhén karamell illata is van. Ízében tipikusan „malátás”. Száraz, eleinte kicsit édeskés, majd kellemesen keserű. Mindez 6,7 %-nyi alkoholtartalommal vegyítve. Úgy ahogy kell.
Az üveg, pontosabban a címke a maga nemében pedig nagyon jól megcsinált. A név pedig nyílván az amerikai piacnak és fogyasztóknak szól és nem a német kisnyugdíjasoknak.
Szóval láthatjátok, ez a receptje annak, ha amerikai piacra is akartok exportálni.
Ők megcsinálták.