Pilsener, Pilsner, Pils.. Jó eséllyel nincs olyan sörivó a világon, aki ne hallott volna már erről a sörről. Most utánajárunk annak, hogy mégis honnan származik, miért lett ilyen közkedvelt és rendkívül sikeres termék az igazi Pilseni.

A világon mindenhol jelenlévő sörnek neve egész egyszerűen egy terméket vagy egy típust jelent, ami a Csehországban található Plzeń városából származik.
A melléknév egy bizonyos sörhöz kapcsolódott 1842-ben, amikor egy, a városban lévő új sörfőzde elkészítette a világ első világos és aranyos sörét. Akkoriban ez a terület a Habsburg-birodalom része volt egyébként, Bohémia volt a neve.
Sokan kérdezhetitek, hogy mitől aranyos egy sör? A válasz: az arany sört a malátázás finomítása teszi lehetővé, melyben a közvetlen hőkezelést a meleg levegő helyettesítette. Ez a fajta aranyos ragyogás ejtette rabul a sörivókat akkoriban, valamint az is hozzájárult az akkori hirtelen népszerűséghez, hogy abban az időben kezdték felváltani a kőből, fából készült korsókat az üvegpoharak, nyilvánvalóan egy aranyszínű nedű jobban mutatott ebben. Szintén ebben az időben kezdték használni a sörgyártásban a gőzenergiát- ez is hozzájárult a Pilsner sörök „modern” gyártásához.
A világsiker felé Amerikán át vezetett az út, így az akkori Habsburg-birodalomból rengeteg emigráns vette az irányt a tengerentúlra, és ők magukkal vitték a sör hírét, hírnevét.
Mitől ilyen kiváló a Pilsner?
A titok az alapanyagokban rejlik. Az íze a morvaországi Hama régióból származó árpamaláta és a bohémiai Žatec, avagy Saaz régióból származó komló minőségének volt köszönhető. A Saaz komló különösen friss, fűszernövényre emlékeztető aromát és biztos, de elegáns utóízt eredményezett, és ez adja meg a típus jellegzetességét. Ma egyébként a sörfőzde a háromszoros lefőzésű malátaforrázásra is hangsúlyt fektet, ami jelentősen kifinomultabb, mint amit más sörfőzdék alkalmaznak.
A név

Amikor elkészítették a sörfőzdében az első sört, kereskedelmi védjegyek még nem léteztek. Mire megjelent a jogvédelem, addigra szinte egész Európában elterjedtek az ilyen típusú sörök. Például Németországban úgy oldották meg, hogy a Pilsener, Pilsner és Pils szavak előtt fel kellett tüntetni annak a városnak a nevét, ahol a sör készült. Ezzel a problémával Belgiumban, Dániában Hollandiában is megkűzdöttek. Viszont az Egyesült Államokban a pilsner típust követően jelentek meg az enyhe lager sörök, amik kukoricából és rizzsel készültek. Érdekesség és egyben a dolog pikantériáját is adja, hogy ma az eredeti plzeńi sörfőzde tulajdonosa ugyanaz a cég, mint a Milleré, amely a könnyű, „állítólag finom pilsner” söreiről ismert. Ennyivel is okosabbak lettünk.
Ma a csehek már azért kűzdenek, hogy csak a Plzeń városában készült söröket illesse a név. Bár kissé elrontották a dolgot, mert korábban licenc alatt engedélyezték más városokban is a sör előállítását.
Mindenesetre ma az eredeti aranyszínű sör egyenesági leszármazottjaként a mindannyiunk által már jól ismert Pilsner Urquell egyike a ma kapható legjobb söröknek.
Korrekt ár, magas minőség. Ez az amiért szeretjük az igazi Pilsenit.