Tényleg egészséges a sör? Vagy csak mértékkel? A mai poszt erre keres választ. Szent Hildegard, Hippokratész, Paracelsus. Mi a közös bennük? Mindhárman egyenesen gyógyszerként való használatát javasolták a sörnek.

Alkalmazása gyógyszerként nem újkeletű dolog, már az ókori Egyiptom orvosai is alkalmazták, leginkább a betegségből felépülőknek írták fel erősítőként. A söraljnak -amit az egyiptomiak iszapnak hívtak- különösen erős gyógyító hatást tulajdonítottak.
Azóta már bizonyított tény, hogy 2-3 pohár sör naponta csökkenti a szívinfarktus kockázatát és ha ez még nem lenne elég meggyőző, felmérések szerint a tuberkolózis is megelőzhető vele, legalábbis ez derült ki abból a felmérésből, mely szerint a söriparban dolgozók között fele annyi az ilyen típusú megbetegedés, mint a más iparágakban dolgozók körében. Ezt egyébként a komlóban található keserűanyagokkal magyarázzák.
A nehéz fizikai munkát végzők számára különlegesen ideális a sör, hiszen a szervezet folyadék- és ásványi só veszteségét kedvenc italunk gyorsan ellensúlyozza. Valószínűleg tudják is ezt a munkások és kizárólag emiatt láthatjuk őket minden napszakban Kőbányaival a kezükben.
További kedvező hatásai: kedvező hatás a betegség utáni regenerációban, szénhidrátok feldolgozásában; vesekő esetén a diéta egyik elemeként szokták alkalmazni.
Másnaposságra kiváló egy jó pilseni sör reggeli előtt, a keserűanyagok megnyugtatják az emésztőszerveket, a szénsav pedig az egész szervezetre jó hatást gyakorol.
Bizonyos szempontokból idős emberek problémáira is megoldást jelenthet ásványi anyag- és vitamintartalma miatt, ami pótolja az öregedés okozta étványcsökkenés miatti tápanyagkiesést.
Mára kiderült, hogy léteznek a sörnél hatékonyabb gyógyszerek, ennek ellenére kiváló táplálékkiegészítő ital, betegség utáni lábadozás idején fogyasztása jótékony hatású és ha mértékkel isszuk, akkor nem csak finom, hanem egészséges is.