A március 15.-i hétvégén szívesen emlékezünk meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, mindez remek alkalmat szolgáltat arra, hogy egy kicsit elmélyedjünk a magyar sörgyártásban ezen időszak alatt.
Kevesen tudják, hogy pontosan ekkor tették le a modern sörgyártás alapjait itthon.
A sörfőzés nagyjából egyidős az emberiséggel, az első magyarországi írások 12. századból származnak. A 19. század közepéig az itthoni sörgyártás céhrendszerben működött, az iparosodás azonban ebben is jelentős változásokat hozott.
Az 1843. Évi Pesti Serrendtartás kimondta, hogy “…minden pesti polgár servám lefizetése ellenében szabadon főzhet sert”, így elindulhatott a szabad verseny, mindenki előtt megjelent a sörfőzés lehetősége.
Egy évvel később Schmidt Péter a bajorországban tanult sörfőzőmester hozta létre az első modernnek mondható főzdét Budapesten, az Üllői úton, amely 1867-ig működött. Kőbánya szerepe innentől kezdve meghatározó a magyar sörgyártásban, már Schmidt Péter is az egykori bánya pincéiben, alagútjaiban erjesztette és tárolta söreit.
Az események felgyorsultak, szintén a forradalom évében Hirschfeld Lipót megalapította az ország első sörgyárát Pécsi Pannónia Sörgyár néven, itt kezdte el gyártani Pannónia márkájú söreit.
1854-ben szintén a kőbányai pincék adta lehetőséget használta ki Barber Ágost és Klusemann Károly, akik létrehozták Barber és Klusemann Serfőzőházat, egy évvel később pedig létrejött a Kőbányai Serház Társaság.
A következő jelentősebb változtás a hazai sörgyártás életében 1862-ben történt, ekkor jelent meg Magyarországon az akkor már Ausztriában kimondottan neves sörfözőnek számító Anton Dreher (avagy Dreher Antal), aki megvásárolta a Kőbányai Serház Társaságtól a budapesti-kőbányai üzemet.
A Dreher sörüzem gyártási technológiája és hatékonysága egyedülálló volt a térségben, így rövid idő alatt egész Magyarország területén (sőt később exportra is) értékesíteni tudta söreit: Ászokot, a Királyt, a Márciusit, a Duplamárciusit vagy éppen Bakot.
Így kezdődött a Dreher család több évtizetes uralkodása a magyar piacon, ami egészen az 1948-as államosításig tartott, ez azonban már egy másik poszt témája.
Forrás:
http://www.doksi.hu/get.php?order=DisplayPreview&lid=1343&p=2
http://www.sorcikk.eu/sortortenelem/a-hazai-sorgyartas-a-kezdetektol-az-allamositasig/
http://budapestcity.org/03-muemlekek/10/Kobanyai-Sorgyar/index-hu.htm
http://www.nimrod-mohacs.hu/content/s%C3%B6rt%C3%B6rt%C3%A9nelem