Nem csak a bort ihatjuk az öröm kedvéért, ha egy kicsit jobban odafigyelünk a körülményekre, a sör fogyasztása még nagyobb élmény lehet.

Ahogy vannak borsorok, amely mentén egy kóstolás halad, a sörkóstolásnak is megvannak a maga hagyományai. Milyen típusú a sör? Zavarosnak kell lennie? Milyen hőmérsékleten a megfelelő? Miért van benne ilyen és olyan íz?
Talán a belgák rendelkeznek a legcsábítóbb sörivási szokásokkal és rituálékkal. Ők hideg pincékben tárolják a sört, mielőtt kínálnák valakinek és ott majdnem minden sörnek megvan a maga pohara, ami jellemző rá és amiben felszolgálni illik. Mivel egyre több étel mellé kerül sör az asztalra, így teljesen érthetően megnőtt a jelentősége annak, hogy milyen formában kínáljuk, figyelnünk kell a körülményekre.
Természetesen minden magától az italtól, a stílustól függ. Az nyilvánvalóan nem működhet, hogy kicsesszük az asztalra az üveges sört, meg egy sörnyitót és a vendégre bízzuk a többit. Alapvetően az is kérdés, hogy illik-e például üvegből sört inni. A válasz szerintem határozott nem. Mert ne csak a vendéglátót tiszteljük meg azzal, hogy nem húzunk rá az üvegre, hanem a sört is tiszteljük meg azzal, hogy megadjuk a lehetőségét, hogy megmutassa a színét, állagát, illatát. Adjunk a megjelenésre.
Nagyon fontos a sör hőmérséklete. Ez teljesen egyértelmű. Nagyon nagy átlagban elmondhatjuk, hogy egy sört olyan 6 – 8 °C körüli hőmérsékleten kell szervírozni. Ez azért jó, mert ezzel kiemeljük a zamatokat, például a gyümölcsízt.
A pohár természetesen úgy jó, ha ujjlenyomatmentes, tiszta, és ami nagyon fontos, ne legyen meleg! A sör kitöltése is természetesen egy külön kis művészet. A poharat kb. 45 fokos szögben döntsük meg, és így öntsük a pohár oldalán, majd folyamatosan emeljük merőleges állásba a palackot. Nem csak a túl sok hab miatt öntjük így a sört, hanem mert így az ital alján lévő esetleges üledékek nem zúdulnak bele a pohárba és nem teszi így zavarossá a sört.
.jpg)
A jó sörök persze jó poharakat is kívánnak. Például egy Hoegaardét egy vaskos, öblös pohárban tálalnak fel, míg a Leffe jellemzően egy kackiás, talpas pohárba kerül.
Szóval ha ezt mind betartjuk, nincs más hátra, mint előre és hátradőlve meginni kedvenc sörünket.
Egészségünkre!