Ma hivatalosan is megkezdődött a nyár, úgyhogy arról írunk, vajon mely sörök lesznek azok itthon, amik meghatározzák az idei nyarat és a 2011-es év legmelegebb hónapjainak folyékony slágerei lesznek.
Itt a nyár és ez csak egy dolgot jelenthet: megszaporodik a sörkínálat a boltokban és ilyenkor jobban költ a magyar. A folyton kutató Nielsen nagybácsitól azt is tudjuk, hogy közel 100 milliárd forintot hagynak honfitársaink éves szinten kb. 320 millió liter sörért cserébe a boltokban, ennek jó nagy hányadát a legforróbb nyári hónapok alatt.
Mindjárt az elején le kell szögeznünk: a nyári sörökben is le vagyunk maradva. Amíg külföldön a nagy gyártók külön a nyári szezonra fejlesztenek, készítenek söröket (pl. „summer ale”), addig nálunk ez nem jellemző.

Így nem nagy meglepetés, ha azt mondjuk, hogy nem a szezonra kifejlesztett sörök lesznek az uralkodók, hanem a jól bevált márkák fogyhatnak a legjobban: Soproni, Dreher, Borsodi, Arany Ászok. Sokatokat talán meglephet (vagy talán nem is annyira) de az idén megrendezett, a világ egyik legrégibb minőségértékelő versenyén, a belga Monde Selection-on a Kőbányi aranyérmet szállított. Vajon a Kőbányai fogja uralni az idei nyarat? Hát aligha.
Ellenben meghatározó stílusú sörei lesznek a nyárnak a gyümölcssörök. Persze eddig is meghatározóak voltak, de ilyenkor nyáron mindig előtérbe kerülnek a kisebb alkoholtartamuk, üdítő, frissítő hatásuk miatt.


A választékot lehetetlen is felsorolni, de adnánk pár tippet, ha gyümölcs sörre vetemednétek. Mindjárt itt a Belgian Kriek, egy 3,5%-os meggyízű gyümölcslambic, a jó öreg citromos Gösser, aztán a Borsodi is beújított az idei szezonra: a grapefruitos és almás sör is megjelent a kínálatunkban. Pécsi sörfőzdétől pedig a klasszikus citromos mellett bodzás ízesítésben is kostólhatunk. Ezeken kívül persze nem szabad megfeledkezni a Soproni által ezerrel reklámozott narancsos és citromos söréről, ezeket nem sokára tesztelni is fogjuk, amit itt olvashattok majd.
Más kérdés, hogy ezek készítése során a klasszikus sörökkel ellentétben (a belgák már a sörfőzdében beleteszik a gyümölcsöt a sörbe, s együtt érlelik) általában „csak”gyümölcsszirupot adnak az érlelődő sörléhez. Persze, ettől még jól csúszhat, ha hideg.
Lényeg ami lényeg, legyen az amerikai lightos sör, egy könnyű belga, egy ízes német, vagy üdítő magyar – csak hideg legyen. Szerintetek melyik lesz az a sör, ami az idei nyár slágere lesz?