Ki ne ismerné manapság a Heineken, a Guinness, Miller, vagy épp a Dreher márkanevet, ha sörről van szó? Most utánajárunk, kik is állnak ezen sörgyáróriások megteremtése mögött.
Gerard Adriaan Heineken
A Heineken sör történetének kezdetéhez egészen 1864-ig kell visszamennünk az időben, amikor a Heineken család egy 22 éves sarja, Gerard Adriaan felvásárolta a környék akkori legnagyobb, The Haystack nevű sörgyárát. A gyár hihetetlen fejlődésnek indult, és felismerve a növekvő igényeket, 1867-ben újabb gyárat építtetett, ami Heineken Bierbrouwerij Maatschappij N. V.-ként vonult be a köztudatba.
A minőség egyik titka az ún. Heineken „A” sörélesztő: Dr. Elion, 1886-ban fedezte fel az azóta is kizárólagos felhasználási joggal bíró „A” sörélesztőt, amely mindmáig az egyik legfontosabb alkotóeleme a Heineken sörnek, meghatározva a termék egyedi ízét.
A Heineken ezek után néhány év alatt világsikereket ért el. Az 1889-es Párizsi Világkiállításon aranyéremmel díjazták a terméket, aminek ábrázolása a mai napig részét képezi a sörcímkének. Gerard Adriaan Heineken 1893-ban bekövetkezett halálakor a cég már Hollandia egyik legnagyobb és legfontosabb söripari vállalkozása volt, évi 200 ezer hektoliter éves forgalommal.
Arthur Guinness
A Guinness sörgyár alapítója, Arthur Guinness 1725-ben született ír üzletember volt. 1752-ben keresztapja halálakor 100 fontot hagyott neki a végrendeletében, amit befektetett: a Dublintól nem messze lévő, Leixlipben sörgyárat vásárolt, majd 1755-ben megalapította a saját gyárát és a Leixklip-it öccsére hagyta. A történelmi feljegyzések szerint 1778-ban kezdte el az értékesítést és a 60-as évektől már kísérletezett a barna sör kifejlesztésével is. A század végére virágzott fel igazán a gyár, és 1803-as halálakor már évi 20 000 hordó sör volt a gyár teljesítménye.
Frederick Miller
1824-ben született Németországban, majd feleségével és gyermekével 1854-ben emigrált az államokba. 1855-ben vásárolta meg a Plank-Road nevű kisebb sörgyárat, elsősorban kiváló földrajzi fekvése miatt: a környékbeli farmok bőséges forrásai voltak a szükséges alapanyagoknak. Folyamatos technológiai újításainak köszönhetően kezdetben az évi 300 hordós termelést 80 000-es mennyiségre növelte. Végül 1888-ban halt meg rákos megbetegedésben és fiai vették át a gyár működtetését.
Dreher Antal
Dreher Antal 1810-ben született Bécsben. A Dreher sörgyár megalapításának története 1854-re nyúlik vissza: Schmidt Péter a Kőbányai Serfőző Társaság alapítója elkészíti az első főzet „Kőbányai Sert”, majd 1862-ben a Sörkirálynak nevezett id. Dreher Antal megveszi a Kőbányai Serházat. 1870-ben fia, ifj. Dreher Antal veszi át a gyár irányítását és hamarosan a legnagyobb gyárrá válik, majd az első világháborúig meg is tartja a piacvezető pozíciót. A 19. század végén sörgyár évi több, mint félmillió hektoliter sört termelt. A gyár sikereinek titka abban rejlett, hogy a sörgyártáshoz szükséges minden anyag előállításáról maga gondoskodott.