Mindig vannak elvetemült és bátor sörgyártók, akik már-már lehetetlen alapanyagokkal ízesítik söreiket. Lássuk, mik sültek ki eddig a csípős paprikák és a sörök kereszteződéséből.
1. A chilis sörök
Már írtunk korábban is a Chili Beer Co. Crazy Ed’s Cave Creek néven alkoholkönyvezett kreálmányáról, amit úgy készítenek, hogy egy viszonylag alap világos sörhöz hozzáadnak kisajtolt olajat illetve egész paprikát is. És az íze? Olyan, mintha salsát és chipset enne az ember. Persze számtalan más chilis sör is van a világon, mint például a Chipotle Ale vagy a 9%-os csoda, a Dogfish Head Theobroma-ja, ami nem csak hogy chilis, de még kakaós, csokis és mézes is egyszerre. Pfejjj.
2. A Jalapeno sörök
És igen, jöhet még a jalapeno is, mint alapanyag. Nem is kevés olyan sör van, amihez ezt a fajta erős paprikát vették alapul. Ilyen például a Jalapeno Pale Ale 5,5%, ami állítólag kifejezetten jó is, aztán a Bent River Jalapeno Pepper Ale-ja, a No Label Don Jalapeno söre 6,7 alkoholszázalékkal, vagy a Ballast Point Jalapeno Smoke screen a maga 5,40%-ával.
3. A habanero sörök
Akiknek már végképp elment az esze, az a szájához emelhet pár habanero paprika felhasználásával készült sörremeket is. Szerencsére nem sok elvetemült gyártott ilyet, de azért akad: a korábban megénekelt Ballast Point sörfőzde Habanero Sculpinja, vagy a Founders sörfőzde Mango Magnifico nevű 10 alkoholszázalékos és erősen limitált kiadásban készült söre, amit nem csak habaneroval, hanem mangóval is ízesítettek. De valószínűleg ennek kóstolása előtt fel kell adni az utolsó kenetet a gyomrunknak.
És a végére maradt a nagy kérdés: ez is kétszer csíp?
Forrás:
http://www.beeradvocate.com/
www.foodandwine.hu